Urząd Miasta Zielona Góra Biuletyn Informacji Publicznej
65-424 Zielona Góra

fax: 68 45 64 155
Uruchom Czytanie Strony
środa, 16 stycznia 2019 r.

Nowości

Dodano: 2018-12-17 Autor:

Fundacja Muzeum Księcia Pücklera Park i Pałac Branitz (niem. Stiftung Fürst-Pückler-Museum Park und Schloss Branitz) jest instytucją prawa publicznego Kraju Związkowego Brandenburgia. Zadaniem Fundacji jest zachowanie, ochrona, zbadanie, rozwój i prezentacja dzieła sztuki Księcia Hermanna von Pückler-Muskau w Branitz z zakresu ogrodnictwa i architektury krajobrazu, architektury, aranżacji wnętrz i zbiorów muzealnych. Park i Pałac Branitz wykorzystywane są jako miejsca życia kulturalnego oraz sztuki w tradycji Księcia Hermanna von Pückler-Muskau. Miejsca te są ważnym ośrodkiem kulturalnym miasta Cottbus i Kraju Związkowego Brandenburgia. Fundacja Muzeum Księcia Pücklera Park i Pałac Branitz współpracuje z Fundacją Księcia Pücklera Park Bad Muskau oraz jest członkiem założycielem Europejskiego Związku Parków Łużyckich. Fundacja zatrudnia 34 pracowników i zarządza rocznie budżetem w wysokości około 4 milionów euro łącznie z funduszem strony trzeciej i dotacjami. Fundacja jest beneficjentem instytucjonalnym Kraju Związkowego Brandenburgia i Miasta Cottbus. Jako instytucja kultury o znaczeniu narodowym otrzymuje regularnie dotacje od rządu federalnego.