Serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu i tworzenia statystyk. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na Twoim komputerze. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Plików Cookies
Komin stanowiąc ważną część domowej instalacji, wpływa na jakość spalania paliwa w kotle lub piecu. Szczególnego znaczenia nabiera on po zainstalowaniu nowoczesnych kotłów/pieców, z automatyzacją podawania paliwa do komory spalania, z kontrolą i dystrybucją powietrza dostarczanego do spalania. W przypadku tych instalacji spalania uzyskanie deklarowanej przez producenta sprawności energetycznej i efektywności ekologicznej jest uzależnione od właściwego doboru systemu kominowego oraz od jego eksploatacji (czyszczenia) i kontroli.
Kto odpowiada za stan komina?
Obowiązek poddawania kominów kontroli i czyszczeniu został aktualnie obowiązującymi przepisami nałożony na właścicieli, użytkowników lub zarządców budynków - dając im prawo wyboru kominiarza, który ten obowiązek zrealizuje. Zgodnie z obowiązującymi przepisami o ochronie przeciwpożarowej:
• właściciel, zarządca lub użytkownik obiektu jest obowiązany zapewnić wykonywanie prac kontrolnych i konserwacyjnych wyłącznie przez osoby do tego upoważnione, posiadające odpowiednie kwalifikacje „Obiekty powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę okresowej kontroli, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych)."
Jak często czyścić i kontrolować kominy?
Czyszczenie przewodów dymowych i spalinowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, należy przeprowadzać:
• w paleniskach domowych – co najmniej raz w roku;
• w paleniskach zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
• w paleniskach opalanych paliwem stałym - co najmniej cztery razy w roku;
• w paleniskach opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej dwa razy w roku.
Okresową kontrolę, sprawdzenie stanu technicznego instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych), zgodnie z obowiązującymi przepisami należy przeprowadzać nie rzadziej niż jeden raz w roku.
Kto może czyścić i kontrolować kominy?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami:
• właściciel, zarządca lub użytkownik obiektu jest obowiązany zapewnić wykonywanie prac wyłącznie przez osoby do tego upoważnione, posiadające odpowiednie kwalifikacje;
• kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim - w odniesieniu do przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych;
• czyszczenie może przeprowadzać czeladnik, kontrolę - tylko mistrz kominiarski; - kominiarze wykonujący usługę winni posiadać odpowiednie uprawnienia (zwróć uwagę!).
Reasumując, pamiętaj że:
Odpowiednio dobrany i eksploatowany komin jest gwarancją bezpieczeństwa Twojego domu; bezpieczny system kominowy, systemy kominowe muszą być wykonane z bezpiecznych materiałów; twoje bezpieczeństwo to kontrola systemów kominowych i wentylacyjnych przez uprawnione służby kominiarskie; kontroli podlegają wszystkie systemy kominowe i wentylacyjne; właściwy system kominowy to lepsza ochrona środowiska.