"Smaki Lubuskie" to pachnące świeże wędliny, misternie przygotowane i udekorowane potrawy, moc nalewek własnej roboty, bukiety pięknych kwiatów, ale też rozśpiewane, roztańczone i roześmiane zespoły artystyczne oraz piękne miejsca wśród lasów i jezior. Naocznie mogli się o tym przekonać m.in. Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Stanisław Tymczyszyn oraz Prezydent Miasta Zielona Góra Janusz Kubicki, którzy uroczyście rozpoczęli imprezę.
6 września 2014 roku na terenie Placu Powstańców Wielkopolskich otwarto winobraniową strefę „Smaków Lubuskich", która będzie czynna do 14 września (w godzinach 10:00-19:00). Jest to swoista promocja produktów regionalnych z terenu naszego województwa. Organizatorem przedsięwzięcia jest Zielonogórski Rynek Rolno-Towarowy S.A.
- Dziękuję za pomysł Stanisławowi Tymczyszynowi, bo przecież Winobranie to nie tylko święto Zielonej Góry, ale całego województwa… Winorośle rosną w całym regionie – mówił prezydent Kubicki.
Stanisław Tymczyszyn, dając znak do otwarcia wydarzenia mówił - Pod nazwą „Lubuskie Smaki" musimy spróbować wszystkiego, czyli atrakcji artystycznych oraz jadła i trunków, tych z przepisów babci. (…) Dziękuję prezydentowi Januszowi Kubickiemu, że przychylił się do pomysłu i mam nadzieję, że ta impreza będzie kontynuowana w następnych latach. Lubuskie smakuje, smakujmy wszyscy razem!
Prezes ZRR-T Jacek Urbanowski zaś informował - Każdego dnia będą wystawiać się inni regionalni producenci oraz rękodzielnicy z naszego regionu. Będą to: Powiat Wschowski, Gmina Zielona Góra, Dom Kultury z Czerwieńska, Dom Kultury z Sulechowa, Gmina Babimost, Gmina Zbąszynek, Miasto Lubsko, Gmina Szprotawa, Święto Mięs Polski z Lubuską Izbą Rolniczą oraz sadownicy. Poza tym wystawcy na dzień swojej promocji przygotowali program artystyczny, pokazujący walory danego regionu.